Z webináře bude pořízen záznam. Záznam lze objednat i v případě, že se nemůžete webináře zúčastnit.
Nevíte jak na jídelníček ve školní jídelně, nemáte zkušenosti s jeho sestavováním? Nejste si jisti, jakými zásadami se řídit ve skladbě oběda v základních a středních školách či celodenního menu v mateřských školách?
V 1. díle představíme základní pravidla, která pro jídelníček platí z hlediska výběru potravin, receptur, také z hlediska jejich vzájemného kombinování v menu, a to zejména v bezmasých pokrmech. Ukážeme vám také, jak hodnotit pestrost jídelníčku s ohledem na nutriční doporučení. To vše bude doplněno praktickými příklady a ukázkami z praxe.
V 2.díle přineseme souhrn praktických doporučení ke skladbě oběda v základních a středních školách či celodenního menu v mateřských školách a vše předvedeme na mnoha příkladech. Ukážeme názorné a praktické postupy, jak sestavovat měsíční jídelníček s obědy a dodržet při tom četnost pokrmů. Nezapomeneme ani na jídelníčky pro MŠ s přesnídávkami a svačinami a na výběrové jídelníčky.
Připravili jsme pro vás desítky ukázek vhodných i méně vhodných kombinací pokrmů, pomocí kterých vše snadno pochopíte a všechny rady si snadno zapamatujete.
Součástí jsou užitečé materiály a ukázky praktického zpracování jídelníčků.
- Základní skupiny potravin, jejich význam ve výživě a doporučení k jejich použití
- Kritéria pro výběr potravin, používání konvenience
- Vhodné receptury a jejich kombinace mezi sebou
- Požadavky na pestrost v jídelníčku
- Doporučení k nabídce polévek a příloh
- Skladba oběda - jak kombinovat polévku, hlavní chod a doplněk
- Doporučení k nabídce nápojů
- Skladba svačin v MŠ
- Skladba celodenního menu - kombinace obědů a svačin
- Doporučená měsíční četnost pokrmů podle nutričního doporučení
- Šablony a rady k sestavování jídelníčků
- Sestavení měsíčního jídelníčku s obědy – krok za krokem
- Doplnění jídelníčku o svačiny MŠ – krok za krokem
- Postup při sestavování výběrového jídelníčku
- Prezentace hotového měsíčního jídelníčku s výběrem
- Praktické příklady a ukázky

- Přední odborník v oblasti školního stravování, soustavně se věnuje školicí a přednáškové činnosti, která vychází z jeho praktické znalosti provozů školního stravování i právních předpisů pro tuto oblast
- Více než 20 let působil jako šéfredaktor portálu Jídelny.cz, pro který napsal stovky odborných článků
- Řídil práce na přípravě sedmi receptářů pro školní jídelny a je spoluautorem několika elektronických kurzů pro vedoucí jídelen
- Pravidelně přednáší na konferencích pro vedoucí školních jídelen a poskytuje poradenství i vzdělávání v oblasti organizace a legislativy školního stravování
- 04.12.2025 Financování provozu školní jídelny - přehledně a prakticky
- 23.02.2026 Nový spotřební koš - změny a praktické dopady
- 24.03.2026 Jídelníčky školních jídelen
- webinář probíhá přes platformu ZOOM
- dva dny před konáním webináře obdržíte e-mail s odkazem na připojení
- připojíte se přes notebook, počítač, mobilní telefon
- prostředí ZOOM nevyžaduje instalaci softwaru na váš počítač
- v den konání se jednoduše přihlásíte
- po skončení webináře obdržíte odkaz na záznam a podklady
- v případě technických potíží s připojením volejte tel. 775 421 687