Financování provozu školní jídelny - přehledně a prakticky
Ing. Pavel Ludvík
. 4.12.2025
.. 8:00 - 12:30 hod.
.. 6 vyuč. hod.
.. on-line
.. 1 650 Kč
.. vhodné pro šablony
.. pro vedoucí pedagogické pracovníky škol a vedoucí školních jídelen

Z webináře bude pořízen záznam. Záznam lze objednat i v případě, že se nemůžete webináře zúčastnit.

Školní jídelna je financována z různých zdrojů a pro nakládání s těmito prostředky platí poměrně komplikovaná pravidla. Školní jídelna dostává na svou hlavní činnost, školní stravování, finance ze státního rozpočtu, od zřizovatele a od strávníků. Ukážeme si, jak s jednotlivými skupinami financí hospodařit tak, aby to bylo nejen v souladu s právními předpisy, ale i ku prospěchu školy a jejích strávníků.

Vysvětlime si, jak je školní stravování financováno, jaké jsou možnosti dotací a příspěvků a rozebereme financování doplňkové činnosti, které je odlišné a platí pro něj jiné zásady.

Dozvíte se, co smí a nesmí platit strávník, co můžete chtít od zřizovatele a jak si zkontrolovat správnost platového zařazení. Naučíte se, jak správně sestavit kalkulace ceny, jak postupovat při zdražení stravy nebo jak úsporně hospodařit se stravným.

Vše bude doplněno příklady a zkušenostmi jídelen různých druhů škol.

TÉMATA:
  • Financování školního stravování v různých typech škol a jeho zdroje
  • Finance na potraviny ve školním stravování (finanční normativy, stravné, sledování finanční bilance, aktuální výše stravného, vztah k výživovým normám)
  • Stravné, jídelníček a výživové normy
  • Praktické zkušenosti, jak šetřit finance na potraviny
  • Osobní režie ve školním stravování
  • Zdroje financování
  • Doporučené počty pracovníků
  • Krajské normativy a jejich použití
  • Základy platového zařazení pracovníků
  • Provozní režie ve školním stravování
  • Stanovení cen stravy
  • Ukázky kalkulace cen pro ZŠ a MŠ
  • Jak na zdražování - kdy zvyšovat stravné a jak to provést
  • Financování doplňkové činnosti a použití zisku
  • Doplňková činnost jako zdroj financí pro školní stravování
  • Výběr z právních předpisů pro doplňkovou činnost
  • Ekonomika doplňkové činnosti
  • Ukázka kalkulace ceny stravy pro cizí strávníky

Ing. Pavel Ludvík
  • Přední odborník v oblasti školního stravování, soustavně se věnuje školicí a přednáškové činnosti, která vychází z jeho praktické znalosti provozů školního stravování i právních předpisů pro tuto oblast
  • Více než 20 let působil jako šéfredaktor portálu Jídelny.cz, pro který napsal stovky odborných článků
  • Řídil práce na přípravě sedmi receptářů pro školní jídelny a je spoluautorem několika elektronických kurzů pro vedoucí jídelen
  • Pravidelně přednáší na konferencích pro vedoucí školních jídelen a poskytuje poradenství i vzdělávání v oblasti organizace a legislativy školního stravování
JAK WEBINÁŘ FUNGUJE