Z webináře bude pořízen záznam. Záznam lze objednat i v případě, že se nemůžete webináře zúčastnit.
Školní jídelna je financována z různých zdrojů a pro nakládání s těmito prostředky platí poměrně komplikovaná pravidla. Školní jídelna dostává na svou hlavní činnost, školní stravování, finance ze státního rozpočtu, od zřizovatele a od strávníků. Ukážeme si, jak s jednotlivými skupinami financí hospodařit tak, aby to bylo nejen v souladu s právními předpisy, ale i ku prospěchu školy a jejích strávníků.
Vysvětlime si, jak je školní stravování financováno, jaké jsou možnosti dotací a příspěvků a rozebereme financování doplňkové činnosti, které je odlišné a platí pro něj jiné zásady.
Dozvíte se, co smí a nesmí platit strávník, co můžete chtít od zřizovatele a jak si zkontrolovat správnost platového zařazení. Naučíte se, jak správně sestavit kalkulace ceny, jak postupovat při zdražení stravy nebo jak úsporně hospodařit se stravným.
Vše bude doplněno příklady a zkušenostmi jídelen různých druhů škol.
- Financování školního stravování v různých typech škol a jeho zdroje
- Finance na potraviny ve školním stravování (finanční normativy, stravné, sledování finanční bilance, aktuální výše stravného, vztah k výživovým normám)
- Stravné, jídelníček a výživové normy
- Praktické zkušenosti, jak šetřit finance na potraviny
- Osobní režie ve školním stravování
- Zdroje financování
- Doporučené počty pracovníků
- Krajské normativy a jejich použití
- Základy platového zařazení pracovníků
- Provozní režie ve školním stravování
- Stanovení cen stravy
- Ukázky kalkulace cen pro ZŠ a MŠ
- Jak na zdražování - kdy zvyšovat stravné a jak to provést
- Financování doplňkové činnosti a použití zisku
- Doplňková činnost jako zdroj financí pro školní stravování
- Výběr z právních předpisů pro doplňkovou činnost
- Ekonomika doplňkové činnosti
- Ukázka kalkulace ceny stravy pro cizí strávníky

- Přední odborník v oblasti školního stravování, soustavně se věnuje školicí a přednáškové činnosti, která vychází z jeho praktické znalosti provozů školního stravování i právních předpisů pro tuto oblast
- Více než 20 let působil jako šéfredaktor portálu Jídelny.cz, pro který napsal stovky odborných článků
- Řídil práce na přípravě sedmi receptářů pro školní jídelny a je spoluautorem několika elektronických kurzů pro vedoucí jídelen
- Pravidelně přednáší na konferencích pro vedoucí školních jídelen a poskytuje poradenství i vzdělávání v oblasti organizace a legislativy školního stravování
- 04.12.2025 Financování provozu školní jídelny - přehledně a prakticky
- 23.02.2026 Nový spotřební koš - změny a praktické dopady
- 24.03.2026 Jídelníčky školních jídelen
- webinář probíhá přes platformu ZOOM
- dva dny před konáním webináře obdržíte e-mail s odkazem na připojení
- připojíte se přes notebook, počítač, mobilní telefon
- prostředí ZOOM nevyžaduje instalaci softwaru na váš počítač
- v den konání se jednoduše přihlásíte
- po skončení webináře obdržíte odkaz na záznam a podklady
- v případě technických potíží s připojením volejte tel. 775 421 687